Sweet Follower

Friday, 17 October 2014

Lapan Belas Tahun Yang Bermakna :)

Assalamualaikum...

Alhamdulillah ,syukur tak terhingga (16.10.2014),genaplah 18 tahun aku hidup di dunia yang penuh pancaroba .
Terima kasih ALLAH,ayah & mama ..

Dalam 18 tahun ,aku banyak belajar erti kehidupan.
Dalam 18 tahun ,aku harungi pelbagai cabaran.
Dalam 18 tahun ,aku singkap banyak kenangan manis mahupun pahit.
ALHAMDULILLAH :)

Terima kasih buat keluarga,rakan-rakan & semua yang mentipkan ucapan serta doa ,semoga Allah memberkati kalian semua, inshaAllah aamiin ..

  • Antara ucapan yang saya terima :

















Terharu dengan semua ucapan dan doa :)

*Semoga aku lebih matang dalam menempuh dugaan dalam hidup . Semoga aku dapat memperbaiki lebih baik lagi diri ini . Alhamdulillah :) 

Friday, 10 October 2014

Aku seorang penganggur ..

Hidup seorang penganggur,
Kalau tak tidur,dia akan mula mencapai handphonenya,membuka satu-satu laman sosialnya.
WECHAT ,
dia buka untuk membaca setiap moment yang kawan-kawannya titipkan,ada juga dia memberi komen sebaris dua ,mungkin sebab ada kaitan dengan dirinya atau dia terinspirasi sendiri dengan moment yang ditulis kawannya.
FACEBOOK ,
dia buka untuk melihat post daripada pelbagai spesis manusia ,ada yang memberi nasihat ,itu yang dia suka ,kerana dia suka inspirasi,dia cepat terinspirasi,tetapi ada juga spesis manusia yang tidak berfikir sebelum post sesuatu.Spesis sebegitu dia benci ,dia rasa semak ,tanpa berfikir dia akan unfriend atau block , sebab dia suka kerja mudah .
WHATSAPP ,
yang selalu buat handphone si penganggur ini berbunyi kerana aplikasi alah ini.Ada saja mesej baru masuk setiap hari ,bukan dari kekasih ,kerana dia belum ada kekasih , dia tidak suka berkasih . Selalunya mesej dari group family atau teman rapatnya .. Biarpun tiada mesej baru,dia sangat rajin untuk membuka laman sosial whatsapp ini untuk membaca mesej2 manis terdahulu.
INSTAGRAM ,
laman sosial yang terakhir dia akan buka selepas yang lain ,sebab dia tahu dia ambil masa yang lama di sini . Dia buka bukan untuk post gambar hari2,dia buka untuk membaca caption2 yang menarik ,melihat video anak2 kecil yang comel dan banyak karenah ,si penggangur spesis yang suka dan mesra budak2 ya ,itulah sebabnya dia suka melihat video anak2 kecil hihi.. Antara caption yang selalu memukau si penganggur ialah caption dari akaun instagram @fynnjamal .

Sebenarnya dia ada lagi daftar di laman sosial lain seperti Twitter,Ask.fm,Line,viber,beetalk dan mcam2 lagi , tapi tak seAktif yang lain..

Selepas selesai menelaah semua laman sosial miliknya , dia akan beralih pula mencapai remote tv, menonton rancangan yang sudah siap dia rakam seperti The Return Of Superman,Running Man , dan apa2 sahaja drama yang difikirnya best dia akan tonton.

Bukan tu sahaja rutin si penganggur , :)
dia akan pastikan rumahnya bersih dahulu baru dia akan meneruskan rutin seperti yang diatas tadi .

*Jangan berpikiran bahawa seorang penganggur hanya makan tidur makan tidur sahaja . Yang diceritakan di atas adalah yg biasanya dilakukan oleh hampir semua penganggur .

*untuk pengetahuan si penggangur yang dimaksudkan di atas juga menjalankan bisnes online dan bisnes cupcake , so not full time everyday dia cuma menghadap tv dan handphone .

JANGAN BERSANGKA BURUK KEPADA DIRI SEORANG YANG BERGELAR PENGANGGUR. :)

Thursday, 2 October 2014

Simple Garage Sale

Assalamualaikum..

InshaAllah sabtu ni (4 october) saya buat garage sale . Sebenarnya nak buat masa bulan september lepas ,tapi tak ada masa .
Ini first time saya dan kawan saya nak buat garage sale ,so excited tu agak OVER haha . Kami akan jual barangan 'new' and 'preloved' such as tudung ,baju,skirt,seluar,jubah and macam-macam lagi .yeppi :)

Yang lagi best ,kami letak harga mampu milik hihi .So semua org boleh datang and support we alls ..

Kepada yang dekat jemputlah datang ,boleh beli baju,tudung untk Aidiladha hehe ;P

Nahhh, untuk lebih lanjut baca poster bawah ni ...


see you there !

Saturday, 29 March 2014

2Ohb March 2013

Ya Allah ,
Terasa berat dugaan yang kurasa .
Saat aku ingin memberitahu Ayah tentang keputusan SPM aku ,
Ayah bagitahu melalui panggilan telefon .
... Atok dah tiada ...
Ya Allah . Aku terdiam ...
Airmata aku keluar .
Pertama perlahan ..
Lama-lama dia jadi deras ..
Jantung aku rasa dah jatuh ..
Aku terkejut ..
Ya Allah .. Aku tak mampu memikul ujian seberat ini ..

Setengah jam lepas tu , 
Ayah ambil aku kat sekolah ..
Aku peluk sorang-sorang kawan aku .
Aku nangis kat bahu diorang ..
dorang kata sabar ..
Aku diam ..

Sampai rumah , rushing kemas baju semua .
Aku dah blur .
Airmata masih mengalir .
Aku solat zohor ...
Aku doa ..
Aku sebenarnya rasa masi macam tak percaya ...

Ayah drive kereta .
Laju ...
Sejam lepas tu sampai .
Semua family ada .
Hanya beberapa org sepupu2 yg tak sampai lagi .
Aku terus meluru masuk ke bilik nenek .

Ya Allah .
Aku lihat jenazah Arwah Atok .
Ditutup kemas dengan kain .
Airmata aku mengalir lagi .
Ayah buka kain untuk tengok muka arwah ,
Sebak aku .
Aku dah tak tahan .
Aku nangis ..
keluar dari bilik ..

Aku lap airmata aku ..
kak ija cakap , xbaik nangis depan jenazah ..

Lagi sebak , 
lepas aku tengok nenek ,
tidur sebelah jenazah .
Kasih hingga akhir nyawa ~
kalau tengok wajah nenek , 
biar dia tak mengalirkan airmata,
kau boleh tahu ,
Dia lagi sedihh.. :(

Esoknya (hari dikebumikan)
Semua anak , menantu , cucu , cicit ,
dipanggil untuk cium dahi arwah buat kali terakhir .
Situ dapat lihat dan rasa kesedihan semua .
Aku cium dahi arwah , cium tangan arwah .
airmata dah tak tahan , tapi imam tu kata jangan sampai airmata mengalir d atas tubuh jenazah . aku kesat dulu .
tahan airmata .
Lepas dah cium dan tatap buat kali terakhir , aku keluar cium tangan mak tua .
semua tak tahan airmata .
Aku nampak .
Even anak buah aku , umur baru 10 tahun . 

Dia cakap dia rindu arwah atok ,
aku senyum .
taknak nampakkan sedih ..

Setiap malam buat bacaan Yassin .
Alhamdulillah semua urusan pengkebumian arwah atok selamat dan dipermudahkan olehNya .

*Setiap yang hidup pasti akan mati*
Semoga Arwah Atok(HJ SARUNAH BIN HAMID) ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman . In shaa Allah . Al-Fatihah . :(

Thursday, 6 March 2014

Masih belajar

Assalamualaikum sahabat-sahabat .

Entry kali ne saya nak update pasal benda yang saya tengah suka nak buat . 

Benda yang saya dah 'ADDICTED' sangat :)

Sebenarnya saya sekarang dah mula menulis puisi-puisi .
Saya tulis sendiri ya :)
Saya tak 'COPY' puisi penulis-penulis yang dah ada buku sendiri tu .
Saya 'just' baca dan cari idea sendiri selepas baca buku-buku diorang .

Saya memang dah lama minat menulis , dari sekolah menengah masa 'Form 3' lagi saya dah suka menulis ne .
Dulu saya start buat cerpen-cerpen sendiri .
Saya suka bercerita , saya suka menulis ,
mungkin sebab itulah saya sangat nak jadi PENULIS suatu hari nanti , In Shaa Allah . Doakan ya :)

Next entry In Shaa Allah , saya akan update semua puisi yang saya tulis sendiri . :)

Puisi ne , saya dulu tak suka .
Baru saja saya berjinak-jinak nak menulis puisi .
Semoga Allah redha dengan yang saya tulis . :)

Cukuplah untuk entry kali ne , tunggu next entry puisi saya ya :)

Hari yang dinanti

20hb March 2014 
Ditakuti
Dinanti
Digeruni
Dihitung

Tarikh .
Hanya tarikh .
Tetapi penuh makna .
Bermakna bagi ,
Calon SPM 2013 .

Semoga kami berjaya .
Peroleh keputusan yang baik,
yang kami mampu .
Mungkin tak semua akan berjaya .
Tapi semua itu pasti ada hikmahnya .

Percaya pada rencana Allah .
Semua yang bakal berlaku pasti yang terbaik,
buat kita ,
SEMUA .

Hanya doa dan tawakal ,
yang termampu buat saat ini .
Saat genting .
Genap 2 minggu sahaja lagi .

Semoga yang terbaik buat semua .
Apa yang diusaha selama ini ,
diharap ada hasilnya .
Tidak banyak ,
yang penting ada .
In Shaa Allah .

Doa ,
jangan putus doa ,
sehingga harinya tiba ,
berdoalah .
Sesungguhnya ,
ALLAH MAHA MENDENGAR .


Impian

Aku sama ,
sama seperti yang lain ,
punya impian ,
yang ingin aku gapai .

Impian ingin menjadi penulis .
Siapa tahu masa hadapan ?
Kita hanya boleh usaha ,
usaha bagi menggapai impian ,

Semoga impian aku ,
dan kamu semua
tercapai .

Semoga usaha aku ,
dan kamu semua
tidak sia-sia .

Semuanya tercapai .

Hanya usaha dan doa 
yang kita mampu .

Semoga kita dapat impian kita ,
In Shaa Allah :)

Wednesday, 26 February 2014

Rindu :/

Pertama sekali, 
Al-Fatihah buat arwah ,
Tok Abah & Tok .

Sejujurnya aku rindu .
Sungguh rindu ya Allah .

Rindu yang tersangat rindu .
Tak mampu aku ungkap rindu ini .

Hanya doa menjadi penghubung rinduku buat mereka ,
yang tersayang dalam hatiku .

Terkadang ,
Masa aku tidur ,
aku mimpi Tok Abah .
Masa aku masak boleh aku tiba-tiba sebak .
Masa tengah tengok 'TV' aku boleh terkenang .
Sungguh hati ini , jiwa ini , jasad ini , 
sangat merindui mereka . Al-Fatihah .

Aku sangat rapat dengan Tok Abah & Tok ,
Aku besar dengan mereka .
Aku dengan mereka selalu .
Paling aku rasa rapat dengan Arwah Tok Abah .
Mungkin sebab masa itu akulah cucu yang paling muda Tok Abah .

Aku selalu tidur dekat katil Tok Abah .
Sungguh ya Allah , aku rindu .

Terlalu cepat waktu berlalu ,
Allah lebih sayangkan Tok , 
Tok pergi semasa aku berumur 5 tahun .
Aku tak terasa sedih , sebab aku tak paham lagi .
Tapi kehilangan itu memang aku rasa .
Jiwa aku rasa kosong ,
Bila balik rumah ,
tak ada suara Tok panggil aku ,
sapa aku di pintu rumah .

Lepas Tok meninggal dunia ,
Aku jadi lain .
Rapat aku dengan Tok Abah ,
sangat rapat .
Manja aku menjadi-jadi .
Tak tahu kenapa ,
Aku sayang Tok Abah .

Tapi ,
Masa aku bersama Tok Abah tak lama ,
Dia juga pergi berjumpa Allah .
Setahun selepas Arwah Tok .
Aku sedih sebak ,
Masa tu aku 6 tahun ,
Tapi masa cium dahi Tok Abah buat kali terakhir ,
Aku menangis tak henti ,
tak macam masa perginya Tok :(

Sepi .
Aku terasa jiwa aku makin kosong .
Tiada lagi tangan yang belai aku .
Tangan tua itu .
Aku rindu ya Allah .
Rindu :)

Semoga Arwah Tok abah dan & Tok tenang di sana . Al-Fatihah .
#sayang rindu daripada cucumu yang merindui .

:(

Monday, 24 February 2014

Kehidupan

Tak semua orang dapat rasa erti kehidupan .
Sebenarnya .

Kita hidup bukan hanya untuk suka-suka .
Kita ada misi .

Misi mencari ERTI ,
sesuatu kehidupan .

Ada yang hidup kaya .
Ada yang hidup sederhana .
Ada yang hidup miskin .
Ada yang hidup bahagia .
Ada yang hidup menderita .

Itu bukanlah yang dicari .
Itu semua hanya permainan kita di dunia .
Tak kekal =,=

Yang perlu dijaga dan dicari serta diterokai ,
Maksud sebenar kehidupan .

Apa sebab kita dihidupkan ?

Hidup untuk berfoya-foya ?
Semata-mata ?

Salah . 
Maaf saya kata .
Itu salah .

Hidup untuk mencari ,
Bukan mencari harta dunia sahaja .
Yang lebih penting 
Ialah harta atau bekalan kita kelak.
Akhirat =,=

Jaga hati ,
jangan sampai remuk .

Jaga Aurat ,
jangan sampai terlihat .

Jaga Iman ,
jangan sampai tercalar .

Jaga solat !
Jangan sampai tertinggal .

Jaga semua !
In shaa Allah , 
Erti kebahagiaan dapat kita rasa .

Thursday, 20 February 2014

Diam

Diam .
Mudah . Senang .
Kau senyap , kau tak kacau orang .
orang senyap , orang tak kacau kau .

Kau paham ?
Tak paham ?
Kena paham !

Aku jenis yang simple .
Kalau aku marah , aku marah
Kalau aku sedih , aku sedih 
Kalau aku gembira , aku gembira
Kalau aku sayang , aku sayang.

Aku suka jadi simple .
Aku suka .
Aku dapat rasa erti kehidupan .

So, mohon jangan bahas =,=
Hidup aku .
Apa yang aku mahu kebahagiaan .
Sebab ramai cakap bahagia jadi diri sendiri .
Aku sentiasa nak bahagia .
Sentiasa !

Tapi tak mudah .
Sebab apa ?
Sebab adanya halangan .
Halangan ?
dari orang yang tak suka duduk diam.
Dia lebih suka kacau kebahagiaan orang lain .
Dia lebih suka selak tepi kain orang .
Padahal ,
Dia ada hidup dia .

Aku susah .
Susah nak tahu .
Apa yang dia mahu ?

Aku malas nak fikir .
Malas nak tahu .
Biarkan dia .
Selagi dia suka buat macam tu ,
Buatlah .

Aku tetap diam =,=
Sabar dan tenang .
Lama-lama dia akan diam juga .
percayalah .

Allah ada ! Jangan risau .
Teruskan hidup ! Cari bahagia hidup .
Jangan peduli dia yang tadi =,= 

p/s : dia , kalau kau nak rasa bahagia kau , baik berhenti hobi kau ini , cari sendiri , terokai hidup kau , banyak lagi kau perlu buat untuk hidup kau , sekian .

Monday, 17 February 2014

Ignore ~

Biasalah manusia sering dibelenggu MASALAH .. 
Kadang-kadang masalah datang sendiri tanpa kita sedari ,
Angkara diri sendiri mahupun orang lain.
TAPI..Anggap sahaja semua itu sebagai satu ujian daripada Sang Pencipta :)
#Allah tak akan memberi sesuatu ujian atau masalah diluar kemampuan seseorang itu.
In Shaa Allah , percaya dengan Allah , masalah akan ada penyelesaiannya .
Semua itu dari kita , samada ingin menyelesaikan sesuatu itu dengan baik atau sebaliknya .

Tapi kalau kau yang tiba-tiba dilibatkan dengan masalah macamana pula??
- Kalau aku, aku IGNORE , senang cerita , tak payah ambil kisah , kau tahu kau tak salah so , baik kau DIAM=,=
-Kalau kau tak diam , orang yang melibatkan kau makin suka acah-acah kau , salah-salahkan kau .
-Kalau kau diam , lama-lama dia diam juga .
Percayalahhh , !

Kalau kau tak pasti , kau selidik , selidik dalam diam , dah pasti baru bawa bincang dengan yang tuduh . 

#penangan mulut manusia , boleh buat hati jadi koyak. Kata-kata terkadang boleh menjadi pemanis dan terkadang boleh juga menjadi racun berbisa .

-Kadang-kadang tu masalah datang sebab mulut orang yang suka nak mengata . once again just IGNORE ...

Wednesday, 22 January 2014

| y a n g t e r i n d a h |

Semenjak kau hadir dalam hidupku ,
Tiada lagi keresahan ,
Kau mengetuk pintu hatiku ,
Tanpa sedar hingga ku izinkan .
Kau yang bernama cinta ,
Kau yang memberi rasa ,
Kau yang ilhamkan bahagia ,
Hingga aku terasa indah .
Maaf jika ku tidak sempurna ,
Tika bahagia mula menjelma ,
Bila keyakinan datang merasa ,
Kasih disalut dengan kejujuran .
Mencintai dirimu ,
Merindui dirimu ,
Memiliki dirimu ,
Hingga akhir hayat bersama kamu .
Kau yang bernama cinta ,
Kau yang memberi rasa ,
Kau yang ilhamkan bahagia ,
Hingga aku terasa indah .
Kau yang bernama cinta ,
Hingga aku terasa indah .

Monday, 20 January 2014

Soal Hati

Kalau dikata tak kisah ,
Hati tetap menidakkan ,
Hati tak usah kau tipu ,
Orang mungkin mudah tertipu ,
Tapi tidak bagi hati .
Kalau dah sayang ,
Buat apa salah pun tak kisah,
Semua yang tak betul serta merta menjadi betul ,
Bukan mudah mempercayai sesuatu ,
Tapi kalau dah hati mengawal ,
Boleh parah jadinya .
Jika suka katakan suka ,
Jika bosan katakan bosan ,
Jika sakit katakan sakit ,
Jika tak mahu pergilah membawa hati ,
Jangan pergi meninggalkan serpihan-serpihan hati ,
Kerna tak mudah untuk melupakan ,
Mungkin mudah mengatakan di mulut ,
Tapi tidak dihati ,
Sebab hati tak pernah berbohong .
Ada yang kata ikut hati mati ,
Tapi itu semua pilihan kita ,
Pilihan kita tak usah orang peduli ,
Hidup kita ,
Hati kita ,
Tetapi ,
Hati-hati dalam memilih hati ,
Kelak salah pilih ,
Boleh jadi makan hati ,
SAKIT yang berpanjangan .

Kembali

Bissmillahirrahmannirrahim ... 
Agak lama menyepi tanpa update apa-apa di blog yang ku rasa sudah agak usang , mungkin kerana aku terlalu sibuk study? Biasalah hidup seorang pelajar SPM . Alhamdulillah aku kembali untuk menulis entri-entri terbaru dalam blog ini . Mungkin akan menjadi lebih kerap dari sebelumnya , daripada aku buang masa dengan benda yang xberapa nak berfaedah baik aku kongsi something yang best-best dalam blog ni kan, kalau bagus boleh beri manfaat kepada pembaca In Shaa Allah :) 
Lebih kurang 9 bulan lebih dah rasanya xupdate blog ni . Dah banyak sangat yang berlaku kepada diri aku sepanjang tempoh itu yang xlarat nak share semua dalam blog ini , tapi yang pasti ada sebuah cerita yang terjadi tahun lepas yang aku rasa sangat nak share , tahun lepas sampai sekarang masih aku xboleh lupa , mungkin sampai bila-bila ,, xdapat nak kategorikan samada kisah itu sedih?,gembira? , membawa bahagia?, membawa derita? hanya Allah tahu isi hati aku :) aku xpandai nak berbunga-bunga bagai dalam ayat-ayat blog aku , xsyok la kalau xjadi diri sendiri kan? Buat apa nak jadi TALAM DUA MUKA? di dunia realiti dia lain di dunia maya dia lain, hmm renung-renungkan dan selamat beramal hehe :) and aku cakap bukan nak judge sesiapa tetapi sebagai peringatan diri aku sendiri :) 

#ini sebagai mukadimah aku untuk entri 2014 ! tahun baru azam baru cerita baru , tapi aku tetap aku yang cuba improve diri untuk jadi lebih baik In Shaa Allah :)